R O S E N G Å R D S    B E A U

NimiRosengårds Beau, "Bobi" Rekisterinumerot VH19-031-0291, PKK3256
Ikä, syntymäaika 3-vuotias, 07.12.2018 Kasvattaja Rosengårdin kartano (VRL-05265)
Rotu, sukupuoli suomenpuoliverinen, ori Omistaja Katriina Kultavirta (VRL-08682)
Väri, säkäkorkeus ruunikko pienin merkein, 167 cm Koulutustaso tavoitetaso 140 cm / He A
MeriititEV-II, FF

Bobi asuu Huminan yksityistallilla Kojankulman kunnassa.

Taustatarina

Oikeastaan oli huvittavaa, ettei yli vuosikymmenen ajan omasta hevosesta haaveilleella Katrilla ollutkaan h-hetken koittaessa hajuakaan siitä, millaista hevosta hän etsi. Vaihtoehtojen paljous jopa jäädytti suunnitelmat hetkellisesti ja pakottivat naisen miettimään, mitä hän tulevaisuudessa haluaisi harrastukseltaan. Katri ei ollut koskaan orientoitunut vain tietyn lajin ratsastajaksi, ja se nosti ilmoille kiperän kysymyksen: joko nyt olisi aika?

Koeratsastettuaan lukuisia toinen toistaan erilaisempia hevospersoonia, oli Katri huomannut haikailevansa reilusti yli budjettinsa maksavien kilpurien perään. Erityisesti esteratojen konkareiden, joilla ratsastaminen tuntui hassulla tapaa paljon yksinkertaisemmalta, kuin vastaavasti vaativan tason kouluratsujen. Hypättyään muutaman esteen 16-vuotiaalla puoliveriruunalla koeratsastuksen yhteydessä, oli Katri varma, että täysin koulupainoitteiset hevoset saisi unohtaa. Nainen janosi adrenaliinia. Sen kohinaa korvissa, kun voitontahto ja jännitys virittivät koko kropan äärimilleen. Sitä tunnetta ei siinä määrin saavuttanut kouluaitojen sisäpuolella. Ei, nyt se oli varmaa. Katri halusi estehevosen. Katri halusi olla esteratsastaja.

Ikävä totuus iski nopeasti päätöksen tehneen naisen kasvoille: hänellä ei ollut varaa estehevoseen. Ei, jos hän ei halunnut ostaa rikkinäistä, eläkeläistä, ex-ravuria tai ratsastuskoulun "ihan kivasti napakalla ratsastajalla hyppäävää" tuntiponia. Hintalaput hipoivat toistakymmentätuhatta euroa heti, jos käyttöikää ja hyppyjä oli jäljellä korkeammallekin kuin vain seurakisoihin. Siksi Katri tutki kuumeisesti postimyyntihevosen mahdollisuutta, mutta halvoissa ulkomaantuonneissa piili omat riskinsä. Syvimmän epätoivon hetkellä Katrin lapsuudenystävä kirjoitti taikasanat WhatsApp-keskusteluun:

Mikset osta laadukasta varsaa Suomesta ja kouluta sitä itse?

Luonne

Kun seinäruusuksikin tituleerattu tamma Rosengårds Belisa varsoi ruunikon oripojan, ei pienokaisen vaatimattomuus tullut kenellekään yllätyksenä. Tuikitavallinen ruunikko ei häikäissyt elämänsä ensimmäisinä kuukausina ketään olemalla erityisen upea tai erityisen sulavaliikkeinen. Se oli kauttaaltaan romuluinen ja toisinaan kömpelökin. Maailmaa pieni hevoslapsi tarkkaili turvallisesti emänsä lähettyviltä, eikä liian usein uskaltautunut omille retkilleen.

Ehkä juuri siksi kukaan ei pysty tarkasti osoittamaan kalenterista päivää, jolloin Bobin sisäinen karisma puhkesi kukkaan – se huomattiin vähitellen kasvavana voimana, muutoksena orin elekielessä. Hiljaa lisääntynyt itsevarmuus nosti nuorukaisen ryhtiä ja toi ilmavuutta sen liikkeisiin. Ruma ankanpoikanen alkoi saada yhä enemmän isänsä piirteitä virtaviivaistuessaan ja vaihtaessaan harmaan karvapeitteensä kullanhohtoiseksi. Vaikka se ei vieläkään ollut orilaitumen näyttävin varsa, ei se enää jäänyt ikätovereidensa varjoon.

Bobi on hyväkäytöksinen ja paljon käsitelty nuori, mutta jolla on orin putkiaivot ja tapaturma-alttius. Varsin sosiaalisena tapauksena se tarvitsee kuitenkin jatkuvasti seuraa, joko ihmisten tai toisten hevosten, ja yksin jäädessään se pitää korvia vihlovaa meteliä. Bobia ei siis kannata jättää aamu- tai iltatallin viimeiseksi odottelemaan vuoroaan, jos haluaa säästyä oripojan dramaattiselta konsertilta. Ruunikkoa on mahdollista harhauttaa yksinolojen ajaksi esimerkiksi tukolla heinää, jolloin ruoka pyyhkii hetkellisesti huolet ystävistä. Laumassa Bobi on muita hevosia miellyttävä hännystelijä, joka ei ole porukan ylin muttei myöskään alin. Se tukeutuu lauman vahvimpaan oriin ja pysyttelee sen kanssa hyvissä väleissä ottamatta isompaa roolia. Sama pätee ihmisten seurassa: Bobi tekee kaikkensa pitääkseen ihmisen tyytyväisenä, joten se on varsin nopea oppija.

Nuoren orin liikkeet ovat puhtaat ja tasapainoiset. Se tykkää käyttää vielä voimiaan enemmän vauhtiin kuin lennokkuuteen, mutta ikävuosien ja monipuolisen liikunnan myötä kehityskaari on ollut suotuisa. Bobia on irtohypytetty jo muutamia kertoja, ja se on esittänyt luontaista kykyä käyttää hypyissä selkäänsä. Tekniikan osalta ei siis ole syytä huoleen, mutta sen sijaan orilla on taipumusta olla välittämättä siitä, jos ponnistuspaikka on huono ja "vähän kolahtaa". Voidaan ehkä siis jo aavistella, että Bobista tulee esteillä kylmäpäinen tapaus, joka mielummin hyppää sekaan kuin kieltää – ja sekös Katria hirvittää.

Sukuselvitys

i. KTK-II, VIP MVA Fn Quentin Quire
VH19-044-0045 - PKK3170
holst, prt, 171 cm
ii. Quirinius evm
holst, tprt, 172 cm
iii. Quicksilver evm
iie. Deliablomme evm
ie. Aeira evm
holst, rtkm, 170 cm
iei. Amortento evm
iee. Kiera evm
e. KTK-II Rosengårds Belisa
VH19-031-0032 - PKK2985
fwb, rn, 165 cm
ei. Beyondreach evm
fwb, rn, 169 cm
eii. Robustson evm
eie. Belinda Merx evm
ee. Rosengårds Bambi evm
fwb, prn, 168 cm
eei. Merechino xx evm
eee. Rosengårds Balia evm

Kilpailu-uransa alkutaipaileella oleva isäori Quentin Quire on jo osoittanut hyppykykynsä nuorten luokissa, ja siksi siltä voidaankin odottaa tulevaisuudessa menestystä kansainvälisillä esteradoilla. Orin on kasvattanut saksalainen miljonääri Jaan Schönenhof, joka on meritoitunut laadukkaiden estehevosten jalostajana.

Kasvattajan hienopiirteiseksi luonnehtima Quentin Quire on moderni kilpahevonen, jossa yhdistyvät sekä huippuhevosen näyttävyys että ratsastettavuus. Sillä on kolmen tasapainoisen ja laadukkaan askellajin lisäksi erinomainen hyppytekniikka.

Bobi on Ruotsissa asuvan ja Alexander Rosengårdin ratsastettavana olevan Quentin Quiren ensimmäinen jälkeläinen. Punarautias ori on palkittu PKK:n 92. kantakirjaustilaisuudessa upeasti II-palkinnolla prosentein 74.7.

Hyväluonteinen ja ehkä hieman vaatimatonkin emä Rosengårds Belisa on suomalaisen kasvatustyön tulos. Ruunikon tamman suvusta löytyy puoliveristen lisäksi ilahduttavan paljon täyttäverta. Rosengårdien kartanolta lähtöisin oleva Belisa on laadukas estehevonen, mutta jäänyt harmillisesti aina valovoimaisempien varsojen varjoon.

Belisa on huolellinen hyppääjä ja varma suorittaja. Kilpailukokemusta sillä ei ole vielä paljoakaan, mutta uuden omistajan kanssa se tähtää esteradoille ratsukoulutuksen päätyttyä. Ja hyvä niin, sillä kapasiteettiahan Belisalla riittää!

Nuori Belisa on varsonut kaksi varsaa, joista Bobi on ensimmäinen. Puoliveli Rosengårds Grue asuu kasvattajiensa omistuksessa Rosengårdin kartanolla. Belisa on kantakirjattu II-palkinnolla prosentein 72.7.

Jälkeläiset

s. 28.01.2020 fwb-t. Cajolery Bruk e. JB Adora, om. Anne (VRL-06858)

Näyttelymenestys

VARSALUOKAT

①   12.12.2019    Järnby - puoliverivarsat - LKV EO-Sert - tuom. Anne
②   14.12.2019    Artsin ravitalli - varsat - LKV EO-Sert, BIS3 - tuom. Lynn  [1]
③   20.12.2019    Vänrikinmäki - varsat - EO-Sert - tuom. aksu

[1]  "Hyvin pidetyn näköinen varsa, siivosti esitetty. Läpitunkeva katse, suorapiirteinen pää. Vuohisasennot epäsäännölliset, kokonaisuus tasapainoinen."

Päiväkirja

Kaikki merkinnät luettavissa Bobin päiväkirjasta Huminan foorumilla.

①  13. joulukuuta 2019 - Hetki, kirjoittanut Katri.

Varusteet & hoito-ohjeet

Varusteet © Equestrian Pro, Sokka Luxuries & Hemsbury Saddlery

O M I S T A J A ,   K A T R I

NimiKatriina Kultavirta, "Katri" Kotikaupunki Kojankulma
Ikä, syntymäaika 26-vuotias, 17. toukokuuta 1993 Ammatti hevosenhoitaja (yo)
Pituus 167 cm Motto "Pessimisti ei pety."

Pirteä. Äänekäs. Hyväsydäminen. Moniulotteinen. Haavoittuvainen.

Tuikitavallisesta kojankulmalaisesta perheestä – isä, äiti ja kaksi sisarusta – tuleva Katri on hymyilevä ja kaikkien kanssa toimeentuleva nuori nainen. Katri tervehtii reippaasti tallilla niin tuttuja kuin tuntemattomiakin, saattaa rupatella varoittamatta ja heittää huonoa huumoria ilman tilannetajua (josta voi seurata enemmän tai vähemmän kiusallisia tilanteita). Katrista on helppo saada miellyttävä vaikutelma, ja siihen nainen aina ensisijaisesti tähtääkin. Koska Katri on viettänyt varsin onnellisen lapsuuden sopuisien perhesuhteiden ympäröimänä, välttelee hän riitatilanteita viimeiseen asti. Ollessaan jostain eri mieltä, hän mielummin myöntyy ja vaikenee, kuin taistelee asiansa puolesta loppuun asti.

Läheisimmät ystävät pääsevät näkemään pintaa syvemmälle, ja saavat tietää Katrin todellisuudessa olevan erityisherkkä introvertti. Mitä pidempään nainen joutuu pitämään suupieliä hymyssä vain miellyttääkseen muita, sitä pahantuulisempi hän on päästyään kotiin. Katri tarvitsee tästä syystä välillä aikaa ollakseen ihan vain yksin, ja käyttää silloin luvattoman paljon aikaa pohtiakseen paikkaansa maailmassa. "Mitähän sekin musta ajattelee? Sanoinko mä jotain hassusti? Onko nää housut liian kireet mun leveille reisille? Pitääköhän ne mua huonona ratsastajana?" Katrille on tärkeää tuntea olonsa hyväksytyksi sellaisenaan kuin hän on. Jos sitä ei sanota suoraan, nainen todennäköisesti hajoaa omaan epävarmuutensa silloin, kun kukaan ei ole näkemässä.

Katri on pitkänlinjan hevostyttö, ja jos totta puhutaan, edes teininä naisen elämään ei kuulunut hevosten lisäksi mitään muuta. Ensimmäisten kännienkin juominen lykkääntyi 18-vuotissynttäreille, koska Katri oli tallilla. Aina. Siitäkään huolimatta Katrista ei tullut huippukilparatsastajaa. Nainen oli hyvä, mutta ei paras. Kehittyminen olisi vaatinut enemmän kuin vain hoitohevosen ja yhden ratsastustunnin viikkoon. Rikkaat vanhemmat, ei sisaruksia – tai sisaruksia, joilla ei olisi ollut omia harrastuksia. Katri oli nuorena suunnattoman kateellinen kaikille ikäisilleen hevostenomistajille, ja tarttui jokaiseen mahdollisuuteen olla hevosten kanssa. Hän harjasi hevosia, siivosi tallia ja karsinoita, oli kisahoitajana ja huolsi varusteita. Talutti poneja ratsastuskoulun talutustunneilla ja tienasi silloin tällöin ilmaisen ratsastustunnin. Aikuisiällä ratsastuskoulut vaihtuivat vuokrahevosiin, eikä harrastukseen tullut kuukautta pidempää taukoa koskaan.

Niimpä Katri teki sen mitä osasi: kävi peruskoulun loppuun hyvin arvosanoin ja kirjoitti (vanhempiensa painostuksesta) ylioppilaaksi opiskellen samalla hevosenhoitajaksi. Tallitöistä saadun palkan pienuus toisinaan ahdistaa Katria, mutta nainen on kasvatettu pihiksi ja säästäväiseksi: hän on valmis karsimaan hieman omasta elintasostaan toteuttaakseen unelmansa hevosalalla.

Vihdoin, keväällä 2019, Katri oli saanut säästettyä tarpeeksi omaan hevoseen ja myöhemmin samaisen vuoden joulukuussa nainen aloitti tallityöntekijänä Huminan yksityistallilla.

Katrin kuvan lineart: Sage / VRL-08682 & värit: Lynn / VRL-05265

Kaapo on virtuaalihevonen | Ulkoasu © M Layouts